امروز: 1405/06/12 - 2026/09/03 ساعت : 16:55
  • بانک صوت و فیلم
  • درس «ولایت فقیه» آیت ‏الله مصباح یزدی / بخش چهارم (۲)

    امور حسبیه، هم عرض ولایت فقیه نیست

    از شبهات رایجی که در زمینه‏ی ولایت فقیه مطرح است این‏که برخی قایلند ولایت فقیه، هم عرض یا هم‏تراز امور حسبیه است!

    گروه سیاسی برهان؛ یکی از شبهات رایج در مورد ولایت فقیه این است که برخی می‏گویند ولایت فقیه هم عرض یا هم‏تراز امور حسبیه است! آیت الله مصباح یزدی به این شبهه این چنین پاسخ می‏گوید:

    «باید دید امور حسبیه چیست؟ امور حسبیه یک اصطلاح قرآنی نیست و مبنای روایی هم ندارد. ریشه‏ی پیدایش این اصطلاح و ورود آن به فرهنگ اسلامی، به زمان امویان برمی‏گردد. در هر صورت حکومت‏های غیر شیعی هم برای آن‏که بقای‏شان به خطر نیفتد، دنبال جلب رضایت مردم بودند. بنابراین بخشی از امور حکومتی را به نهادی به نام محتسب می‏سپردند و به آن امور حکومتی، اصطلاح امور حسبیه به کار برده می‏شد.  این اصطلاح بعداً وارد فقه شیعه هم شد. در تعریف امور حسبیه گفته می‏شود: اموری که شارع می‏خواهد حتماً اجرا شود مانند قیومت صغیر، گرفتن زکات و … بنابراین امور حکومتی چیزی جدا از امور حکومتی نیست، بخشی از امور حکومتی است که در زمانی، امور حسبیه نام گرفته است.

    امور حکومتی هم شامل آن دسته از مصالح اجتماعی است که اگر متصدی خاصی نداشته باشد، برزمین می‏ماند و باعث هرج و مرج جامعه‏ی اسلامی می‏شود و شارع مقدس هم هرج و مرج و اختلال در نظام اجتماعی اسلام را مجاز نمی‏دانند.»

    دانلود با لینک مستقیم (حجم :  22  مگابایت)

    منبع : سایت برهان

    ثبت دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *